Hoe werkt een taxameter? Lees er alles over in ons blog! | Staxi
Staxi taxameter - taxi meter

Hoe werkt een taxameter?

Taxameter – m. (-s), afstandsmeter, inz. aan huurrijtuigen en -auto’s, die automatisch den afgelegden afstand en den te betalen prijs aangeven.

Dit is de betekenis van het woord taxameter zoals vermeld staat in het Van Dale 1898 GROOT WOORDENBOEK DER NEDERLANDSCHE TAAL. Had je ooit gedacht dat dit woord in 1898 al in het woordenboek stond? Een taxameter (dus niet: taximeter) is een apparaat dat de prijs voor je taxirit berekent. Hoe werkt het precies en wat zijn de regels voor de taxameter?

Wat is een taxameter?

Een taxameter is een geijkt en jaarlijks gekeurd apparaat. Drie componenten bepalen de uiteindelijke meterprijs:

  • Starttarief;
  • Kilometertarief;
  • Tijdstarief.

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat bepaalt jaarlijks de maximumtarieven van deze drie onderdelen.

Het is niet verplicht voor een taxibedrijf om tegen de maximumtarieven te rijden. Het kan dus gebeuren dat een kilometer met de taxi bij bedrijf A duurder is dan bij bedrijf B. In Amsterdam komt dat in de praktijk echter nauwelijks voor.

De geschiedenis van de taxameter

De uitvinder van de taxameter is de Duitser Friedrich Wilhelm Gustav Bruhn (1853-1927). In 1891 vervaardigde hij het eerste exemplaar. Bruhn’s landgenoot Gottlieb Daimler bouwde in 1897 als eerste een met meter uitgeruste taxi: de Daimler Victoria. Overigens is uit Daimler’s bedrijf uiteindelijk Mercedes-Benz ontstaan.

Een oude mechanische taxameter - Foto van Tamorlan

Een oude mechanische taxameter. Foto van TamorlanEigen werk, CC BY-SA 3.0, Link

De eerste taxameters waren mechanisch en gemonteerd boven het voorwiel van de bestuurder. Dat was niet bijzonder handig; de klant zag op deze manier natuurlijk niet welk tarief de meter aangaf. Al snel verplaatste men de meters naar binnen, in de taxi.

In de jaren tachtig deed de elektronische meter zijn intrede. Het eens zo vertrouwde tikkende geluid van het timingmechanisme van de meter verdween hiermee.

De werking van de taxameter

Taxameters bepalen de afgelegde afstand en de verstreken tijd van je rit met de taxi. Om de afstand te berekenen, gebruikt de taxameter elektrische pulsen. Een sensor, bevestigd aan het transmissiesysteem van de auto, stuurt pulsen naar de taxameter telkens wanneer de taxi een bepaalde afstand aflegt.

Voorbeeld: Onze denkbeeldige sensor stuurt een puls naar de taxameter bij iedere afgelegde centimeter. Alleen wordt niet iedere centimeter opgeteld bij de ritprijs. Pas als er 100 meter is afgelegd, verhoogt de taxameter de meterprijs. In dit voorbeeld betaal je dus voor elke 100 meter die je met de taxi gereden hebt.

Bij het ijken van de taxameter bepaalt de monteur hoeveel snelheidspulsen de afstandssensor afgeeft op een afstand van één kilometer. Met dit getal voert het apparaat de tariefberekeningen uit.

Zodra de chauffeur zijn meter start, registreert deze het tijdstip waarop hij aan is gezet. Als de meter weer wordt gestopt, stelt hij vast hoeveel tijd er tussen het start- en stopsignaal zit en hoeveel snelheidspulsen er verstuurd zijn. Met deze gegevens berekent de taxameter de uiteindelijke ritprijs.

Je weet nooit precies hoe hoog de prijs op de meter wordt

Een meterprijs kan behoorlijk oplopen!

Wet- en regelgeving

De taxameter is verplicht voor chauffeurs die de opstapmarkt bedienen of besteld vervoer rijden waarbij van tevoren geen prijsafspraak is gemaakt.

Per 1 januari 2016 is een taxameter niet meer verplicht als de bestuurder(s) van het voertuig uitsluitend ritten rijden waarbij van tevoren “op kenbare en transparante wijzen een vast tarief met de consument is overeengekomen”. Een chauffeur kan bijvoorbeeld alleen contractvervoer rijden met zijn of haar taxi.

Als een chauffeur actief is op de opstapmarkt (dus als hij vanaf standplaatsen rijdt of ‘handjes’ meeneemt op straat), moet hij tariefkaarten in de taxi hebben. Hierop kun je precies zien wat de tarieven zijn die deze chauffeur hanteert.

Staxi: metertarief versus vast tarief

Uiteraard kun je op straat een Staxi aanhouden of instappen bij een van de standplaatsen. Wanneer je al van tevoren weet dat je een taxi nodig hebt, loont het de moeite om vooraf te reserveren. Je rijdt dan niet voor een meterprijs, maar profiteert van onze vaste tarieven.

Bekijk in het online bestelformulier wat het vaste tarief is voor je Staxirit en maak kennis met onze dienstverlening. Via WhatsApp zijn wij 24 uur per dag bereikbaar!

Lees ook: Welk woord kwam eerder: taxameter of taxi?

Een taxi bestellen
zekerheid

Een vaste prijs vooraf

Boek je taxi voor een vaste prijs bij Staxi. Geen verrassingen achteraf.

zekerheid

Veilig van deur tot deur

De chauffeur rijdt veilig en kiest altijd de snelste route.

zekerheid

Nette chauffeur

Chauffeur zijn is een vak. Hij kent de weg en zorgt voor een prettige reis.

stersterstersterster

"Keurige chauffeur, nette auto, korte maar absoluut plezierige rit. Aanrader!" -Daniel

stersterstersterster

"De rit was boven verwachting. Keurig op tijd en een gezellige en prima chauffeur. Voor herhaling vatbaar!" -Helen

stersterstersterster

"Bijzonder aardige chauffeur en hij was er snel! Ik zal vaker gebruik maken van deze service." - Ella

stersterstersterster

"Mijn Italiaanse gasten waren tevreden over zowel de taxichauffeur, taxirit en de ophaallocatie. Alles was goed geregeld!" -Yanne

stersterstersterster

"Op tijd, niet duur, correcte chauffeurs. Uitstekend!" -Anco

stersterstersterster

"Vriendelijke man, vlotte, veilige rit." -Remco

stersterstersterster

"De chauffeur hielp me met mijn bagage en reed zorgvuldig maar toch snel. Bedankt!" -Anggarda

stersterstersterster

"Goede chauffeur die prettig rijdt. Binnen twee minuten was hij er al. Zeer goede service!!" -Aaron

sterstersterster