Een taxi aanhouden of een taxi bestellen? Wat is het verschil? | Staxi
Staxi taxi daklicht

Een taxi aanhouden of bestellen?

Op de tariefkaart in de taxi lees je “maximaal €35,- Amsterdam <> Schiphol”. Toch moet je bijna het dubbele afrekenen als je op je bestemming aankomt. De meter geeft een veel hoger tarief. Resultaat: een boze passagier en een gefrustreerde taxichauffeur.

Staxi de vaste prijzen taxi

Bovenstaand geschil is een goed voorbeeld van het verschil tussen een taxi die je vanaf een standplaats neemt en een taxi die je van tevoren bestelt. Hieronder leggen we uit wat een straattaxi is, wat het verschil is met een bestelde taxi en waarom het handig is om dit verschil te kennen.

Staxi icoon Zakelijke taxigebruiker & vakantiegangerStraattaxi: een taxi aanhouden

Wij vinden het geen mooi woord: straattaxi. Straatarm, straatgoot, straatloper… de associaties die je hebt bij het woord ‘straat’ zijn vaak niet al te best. Maar het is nu eenmaal het jargon.

Een straattaxi is een taxi die je aanhoudt op, jawel, de straat of bijvoorbeeld op een taxistandplaats zoals die op Amsterdam CS of Schiphol. Er is een boekwerk aan wetten en regels waar een straattaxichauffeur zich aan moet houden. Hij (of zij) moet altijd de kortst mogelijke route volgen, is verplicht de taxameter aan te zetten bij iedere rit, enzovoort.

Je betaalt altijd het metertarief als je gebruik maakt van een straattaxi.

De Amsterdamse opstapmarkt

Wanneer je in een straattaxi stapt, dan ben je een “opstapper”. Je begeeft je op de opstapmarkt. Ook weer jargon. In Amsterdam zijn er strenge regels voor chauffeurs die op de opstapmarkt rijden.

Natuurlijk geldt de landelijke Wet Personenvervoer (WP2000) voor alle taxichauffeurs in heel Nederland. Deze wet geeft gemeentes de ruimte om in een plaatselijke taxiverordening nog extra eisen te stellen aan chauffeurs die de opstapmarkt in de betreffende stad willen bedienen.

Staxi icoon vijf sterrenAmsterdam was de eerste gemeente die van deze extra ruimte gebruik maakte. De belangrijkste bepaling voor Amsterdamse taxichauffeurs is dat zij aangesloten moeten zijn bij een door de gemeente toegelaten taxi-organisatie (TTO) als ze vanaf de standplaatsen willen werken. Er zijn zeven TTO’s in Amsterdam waarvan Staxi de eerste was.

Andere Amsterdamse regels zijn bijvoorbeeld dat taxichauffeurs zich niet hinderlijk mogen ophouden op of in de omgeving van een standplaats. Of dat ze aanwijzingen van handhavers en verkeersregelaars altijd zonder discussie moeten opvolgen. De regels van de verordening dienen ervoor de grootste taxi-ergernissen weg te nemen.

Een taxi bellen of bestellen

Wanneer je een taxicentrale belt om een taxi te bestellen, dan zit je niet meer op de opstapmarkt maar op de bestelmarkt. Je reservering komt binnen op een centrale en is dus geregistreerd. Een planningssysteem wijst als het zover is de taxirit toe aan een beschikbare chauffeur. Ook dit staat weer geregistreerd.

Een taxi bestellen is dus minder anoniem dan zomaar bij een chauffeur op straat instappen. Dat kan zijn voordelen hebben, bijvoorbeeld als je je telefoon vergeet in de taxi. De centrale kan makkelijk achterhalen wie jou vervoerd heeft.

Staxi taximeterEen Staxi aanhouden of een Staxi bestellen

Chauffeurs die bij Staxi zijn aangesloten, kunnen alle kanten op. Wij zijn een TTO voor wie straattaxi wil rijden maar ook een taxicentrale waar mensen taxi’s kunnen reserveren. Staxi is dus actief op zowel de opstapmarkt als de bestelmarkt. Maar onze scope is nog breder; ook op de contractmarkt zijn we actief.

Het grootste verschil tussen een bestelde taxi en een bestelde Staxi is dat je bij ons altijd een vaste prijs krijgt. Niet alleen voor een taxi van en naar Schiphol maar voor elke taxi die je bij ons reserveert. Daarvoor is het wel belangrijk dat je in de Staxi stapt die aan jou is toegewezen. Omdat onze chauffeurs niet alleen gereserveerde ritten rijden maar ook actief zijn op de opstapmarkt van zowel Amsterdam als Schiphol, ontstaat er nog wel eens verwarring.

Download de gratis Staxi App

Dit kun je makkelijk omzeilen als je je Staxi bestelt met onze app. Hiermee zie je live op de kaart waar jouw Staxi is. Je kunt via de app bovendien direct met jouw chauffeur bellen.

Je kunt een Staxi online of met de app bestellen. Maar gewoon telefonisch kan dit ook. Je kan nu zelfs via WhatsApp kun je een Staxi boeken! Onze centrale is 24 uur per dag en 7 dagen per week bemand. En met meer dan 500 Staxi-chauffeurs is er altijd wel iemand beschikbaar om je op te halen en veilig naar je bestemming te brengen.

Een Staxi bestellen
Staxi App

Vaker een taxi nodig? Download de App en boek je rit!

Phones
stersterstersterster

"Keurige chauffeur, nette auto, korte maar absoluut plezierige rit. Aanrader!" -Daniel

stersterstersterster

"De rit was boven verwachting. Keurig op tijd en een gezellige en prima chauffeur. Voor herhaling vatbaar!" -Helen

stersterstersterster

"Bijzonder aardige chauffeur en hij was er snel! Ik zal vaker gebruik maken van deze service." - Ella

stersterstersterster

"Mijn Italiaanse gasten waren tevreden over zowel de taxichauffeur, taxirit en de ophaallocatie. Alles was goed geregeld!" -Yanne

stersterstersterster

"Op tijd, niet duur, correcte chauffeurs. Uitstekend!" -Anco

stersterstersterster

"Vriendelijke man, vlotte, veilige rit." -Remco

stersterstersterster

"De chauffeur hielp me met mijn bagage en reed zorgvuldig maar toch snel. Bedankt!" -Anggarda

stersterstersterster

"Goede chauffeur die prettig rijdt. Binnen twee minuten was hij er al. Zeer goede service!!" -Aaron

sterstersterster