Taxi: herkomst van het woord en geschiedenis van de taxi | Staxi

Taxi: herkomst en geschiedenis

Volgens Wikipedia is een taxi een ‘door een chauffeur bestuurd vervoermiddel dat op afroep een of meer reizigers vervoert op een door de reiziger zelf gewenst tijdstip en traject, op basis van een vast bedrag per afstandseenheid of een vooraf overeengekomen ritprijs’.

Op vakantie zal je waarschijnlijk in bijna elk land wel begrepen worden als je om een ‘taxi’ vraagt. In bijna elke taal betekent taxi namelijk taxi.

Etymologie van het woord taxi

Wat is de herkomst van het internationaal gebruikte woord ‘taxi’? Uiteindelijk is het woord taxi afgeleid van het oud-Griekse woord τάξις (taxis), dat ‘betaling’ betekent. Taxi is een verkorting van de Franse term taximètre. In Duitsland was de term ‘taxameter’ in gebruik, die terug te voeren valt op het middeleeuws Latijnse woord taxa (taxatie), dat oorspronkelijk op huurrijtuigen van toepassing was. In Nederland gebruiken we nu nog steeds de Duitse term.

Het woord ‘taxi’ is dus afgeleid van ‘taxameter’ en niet andersom. De taxameter in huurrijtuigen hield bij hoeveel er met het voertuig gereden was. Aan de hand daarvan werd de huurprijs opgesteld. De taxameter (en niet taximeter) was er dus eerder dan de taxi!

De geschiedenis van de taxi in New York

In onze zoektocht naar de herkomst van het woord taxi, komen we vervolgens terecht in de Verenigde Staten. Harry Nathaniel Allen, van The New York Taxicab Company, leende het woord taxicab (een samenstelling van ‘taximeter’ en ‘cabriolet’) uit Londen. Hij was degene die in 1907 de eerste 600 New York City taxicabs importeerde vanuit Frankrijk.

Staxi Daimler Victoria Taxicab

De Daimler Victoria Taxicab – de eerste taxi mét taximeter die reed op benzine.

Na enig onderzoek kwam Harry Allen er achter dat geel de kleur was die het meest opviel, dus hij zorgde ervoor dat deze 600 taxi’s de welbekende gele kleur kregen. Nog voor deze periode (rond 1899) waren verreweg de meeste taxi’s in New York elektrische voertuigen, gebouwd in Philadelphia.

Geschiedenis van de taxi in Nederland

En dan de situatie in Nederland. Enig idee in welk jaar in Amsterdam de eerste taxi rondreed? Dat was in 1905! De eerste praktisch gebruikte taxivergunning werd in 1909 afgegeven en in dat jaar introduceerde de Amsterdamsche Rijtuigen Maatschappij (ARM) de eerste taximaatschappij onder de naam Amsterdamsche Taxameter Automobiel Maatschappij (ATAX).

De auto’s waar de ATAX gebruik van maakte, waren elektrisch aangedreven voertuigen met een reservewiel tussen de voorspatborden. De chauffeurs zaten in de open lucht ‘op de bok’. Deze elektrische voertuigen kwamen uit Hamburg en werden vervolgens in Nederland van accu’s voorzien.

Staxi Taxi geschiedenis - De heer H.F. Koek achter het stuur van een Atax op het Damrak

De heer H.F. Koek achter het stuur van een Atax, op het damrak, hoek Dam.

Soorten taxi’s en soorten vervoer

Van ons uitstapje naar de geschiedenis van de taxi grijpen we nog even terug op het begrip ‘taxi’. In de Westerse wereld zal iedereen bij een taxi denken aan een personenauto, of misschien een limousine of een personenbus.

Maar wat te denken van:

  • Fietstaxi’s;
  • Helitaxi’s;
  • Watertaxi’s;
  • Motor- en scootertaxi’s;
  • Vervoer met paard en wagen, de tuktuk en (al dan niet gemotoriseerde) riksja’s!

Conclusie: wereldwijd kan ieder denkbaar transportmiddel in meer of mindere mate ingezet worden als taxi. Wat is het vreemdste voertuig waar jij ooit in bent vervoerd?

Misschien denk je bij een taxi in eerste instantie aan de zogenaamde straattaxi: de taxi die je op straat aanhoudt of waarbij je instapt op een taxistandplaats.

Heden ten dage zijn er echter veel meer vormen van taxivervoer mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan besteld vervoer, dus een taxi die je van tevoren reserveert. Of diverse vormen van contractvervoer, zoals ziekenvervoer, leerlingenvervoer, aanvullend openbaar vervoer, Valys of vliegveldshuttles.

Staxi, een blik op de toekomst

Met een steeds groeiend percentage elektrische voertuigen en chauffeurs die een gedegen interne opleiding hebben gehad aan de Staxi Academy zijn wij helemaal klaar voor de toekomst!

Als eerste Toegelaten Taxi Organisatie in Nederland richten wij ons voornamelijk op Amsterdam en Schiphol, maar ons werkgebied breidt zich steeds verder uit. Bekijk eens in de online bestelmodule wat het vaste tarief is voor een taxirit vanaf jouw woonplaats naar Amsterdam en maak kennis met onze dienstverlening. Via WhatsApp zijn wij zelfs 24 uur per dag bereikbaar!

Bestel een taxi
zekerheid

Een vaste prijs vooraf

Bij iedere reservering krijg je een vaste prijs. Geen verrassingen achteraf.

zekerheid

Veilig van deur tot deur

De chauffeur rijdt veilig en kiest altijd de snelste route.

zekerheid

Nette chauffeur

Chauffeur zijn is een vak. Hij kent de weg en zorgt voor een prettige reis.

stersterstersterster

"Keurige chauffeur, nette auto, korte maar absoluut plezierige rit. Aanrader!" -Daniel

stersterstersterster

"De rit was boven verwachting. Keurig op tijd en een gezellige en prima chauffeur. Voor herhaling vatbaar!" -Helen

stersterstersterster

"Bijzonder aardige chauffeur en hij was er snel! Ik zal vaker gebruik maken van deze service." - Ella

stersterstersterster

"Mijn Italiaanse gasten waren tevreden over zowel de taxichauffeur, taxirit en de ophaallocatie. Alles was goed geregeld!" -Yanne

stersterstersterster

"Op tijd, niet duur, correcte chauffeurs. Uitstekend!" -Anco

stersterstersterster

"Vriendelijke man, vlotte, veilige rit." -Remco

stersterstersterster

"De chauffeur hielp me met mijn bagage en reed zorgvuldig maar toch snel. Bedankt!" -Anggarda

stersterstersterster

"Goede chauffeur die prettig rijdt. Binnen twee minuten was hij er al. Zeer goede service!!" -Aaron

stersterstersterster

"Netjes op tijd. Aardig bestuurder. Dank je wel!" -Sylvia

stersterstersterster

"Ik ben erg te spreken over de dienstverlening van Staxi. Rit van huis naar Schiphol en vice versa voor een mooi bedrag, vriendelijke chauffeurs, die wat mij betreft de niet al te beste naam van de Amsterdamse taxiwereld op weten te vijzelen" - David

stersterstersterster

"Nette en zeer vriendelijke chauffeur, netjes op tijd." -Bert

stersterstersterster

"Nette chauffeur, erg vriendelijk en leuk mee zitten praten. Ondanks dat onze vlucht vertraagd was, bleef hij netjes op ons wachten. Kortom, topservice weer van Staxi." -Bert

stersterstersterster

"Op tijd op de bestemming en de service was uitmuntend!" -Caroline

stersterstersterster

"Tevreden met de chauffeurs van Staxi. Ze zijn altijd op tijd en brengen mij vooral veilig naar de plaats van bestemming." -Maurice

stersterstersterster

"Zeer nette en aardige chauffeur. Keurig op tijd..fijne rit!" -Sonja

stersterstersterster

"Supertoffe gast, aanrader! Zou elke dag wel mee willen rijden." -Daniel

stersterstersterster

"Goeie service, goeie prijs, vriendelijke behulpzame chauffeur. Zal vaker gebruik van staxi maken." -Dhr. Jensen

stersterstersterster

"Eindelijk een taxibedrijf dat de verwachtingen waarmaakt. Super makkelijk m'n bejaarde moeder met oudejaarsavond over de vloer gehad dankzij jullie, zonder dat zij in haar portomonee hoeft te graaien. Dank!!" -Ferry

stersterstersterster

"5 minuten na de bestelling stond de taxi voor de deur. De auto was schoon en comfortabel. De chauffeur was vriendelijk. We waren veilig thuis aangekomen. Top service!"

Previous
Next
Staxi

Alle rechten zijn voorbehouden aan STAXI BV ©