Open monumentendagen Amsterdam - Staxi, the fixed price taxi
Staxi Open Monumentendagen Amsterdam Hermanus Petrus Schouten

Open monumentendagen

Op 9 en 10 september zijn in het gehele land verschillende monumenten vrij toegankelijk tijdens de 31ste editie van de open monumentendagen.

Het thema van dit jaar is ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Er wordt speciaal ingezoomd op de verschillende historische relaties tussen stad en land. Deze relaties zijn heden ten dage nog steeds zichtbaar in bijzondere gebouwen zoals stallen en stations, herbergen en hotels, havengebouwen en veerhuizen.

Bijna alle deelnemende monumenten zijn vrij toegankelijk. Bij een aantal gebouwen en terreinen geldt wel een maximum aantal bezoekers. Voor enkele activiteiten moet je je inschrijven. Uit alle inschrijvingen wordt er dan geloot. Bezoek de website van gemeente Amsterdam voor meer informatie.

Open monumenten in Amsterdam

Hieronder hebben wij een kleine greep gedaan uit de 60 deelnemende Amsterdamse monumenten. Het wordt een veelzijdig weekend waarin je gewoon een monument kunt bezoeken maar ook mee kan doen aan verschillende activiteiten, lezingen bij kan wonen of tours kan maken met de fiets, bus of tram. Ook voor de jeugd worden er verschillende activiteiten georganiseerd.

Scheepvaarthuis

Scheepvaarthuis AmsterdamHet Scheepvaarthuis aan de Prins Hendrikkade wordt algemeen gezien als het eerste gebouw dat geheel in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd werd. De vormgeving was in handen van Jo van der Mey en talloze kunstenaars hebben meegewerkt aan de vele decoraties, zowel in het gebouw als aan de buitenkant.

In 1913 startte de bouw van het Scheepvaarthuis. Het gebouw werd in twee fases afgebouwd; in 1928 werd de laatste steen gelegd. Interessant feitje over de stenen: voor beide bouwfases werden alle bakstenen tegelijk gebakken om kleurafwijkingen te voorkomen.

Vooral het centrale trappenhuis, de directievertrekken en de grote vergader- en beraadzalen zijn bijzonder rijkelijk gedecoreerd. In 1972 werd het Scheepvaarthuis rijksmonument. Van 1983 tot en met 2004 diende het gebouw als hoofdkantoor van het GVB. In 2005 startte de verbouwing en in 2007 opende het vijfsterren deluxe Grand Hotel Amrâth de deuren.

Op 9 en 10 september kun je binnenlopen om de mooie architectuur en versieringen te bewonderen. Er worden doorlopend rondleidingen in groepjes gegeven. Bezoekers gaan door het trappenhuis, zien de paternosterlift en de loketten, de Van der Mey-hal en de beraadzaal.

De Waag

Een van de meest karakteristieke gebouwen in de binnenstad: Het Waaggebouw. Tegenwoordig zetelt hier Restaurant-Café In de Waag, maar dit gebouw heeft een rijke historie.

De Waag Amsterdam Nieuwmarkt

De bouw van de Waag startte in 1425 en in 1488 was het geheel klaar. Aanvankelijk was het een stadspoort die onderdeel uitmaakte van de middeleeuwse stadsmuur. Deze poort heette de Sint Antoniespoort. De poort lag in het verlengde van de Zeedijk en liep verder door als Sint Antoniesdijk.

In 1617 en 1618 werd de stadspoort verbouwd tot waag. Een Waag is een gebouw waar vroeger goederen gewogen werden. Voor 1618 was de Amsterdamse Waag op de Dam, maar deze was inmiddels te klein geworden. Op de bovenverdieping werd een aantal gilden gehuisvest: de smeden, schilders, metselaars en chirurgijns. Ieder gilde had een eigen ingang. Dit zie je nu nog terug boven de verschillende poortjes rondom het gebouw.

Tijdens de open monumentendagen zijn met name het trappenhuis en het Theater Anatomicum de moeite waard om te bezoeken.

Sloten

Tijdens de open monumemtendagen wordt de jeugd niet vergeten. Bij de Molen van Sloten kunnen jonge bezoekers een speurtocht doen in de molen.

Oorspronkelijk stond de Riekermolen in Sloten, van 1636 tot 1956. De molen moest toen plaatsmaken voor de uitbreiding van de Nieuwe Meer en verhuisde naar de Kalfjeslaan. In 1991 werd de huidige Molen van Sloten samengesteld uit een nieuwe bakstenen onderbouw met een romp daterende uit 1847.

Op zaterdag en zondag 9 en 10 september is de Molen geopend van 10:00 tot 17:00 voor publiek. In de omgeving is nog veel meer te doen: is een puzzeltocht rondom de kerk van Sloten en bij het kleinste politiebureau van Nederland kun je in boevenpak op de foto.

Bustour Landelijk Noord

Deze tour mag je eigenlijk niet missen. Met een historische bus van stichting BRAM rijd je door mooie landelijke plekjes en dorpjes in Amsterdam Noord. Bijna niet voor te stellen dat historische dorpen zoals Durgerdam en Holysloot ook deel uit maken van de gemeente Amsterdam.

De busrit duurt ongeveer een uur. Inschrijven voor de loting is vereist!

Landelijk Noord_Rox

De Gooische Moordenaar

Wist je dat er in de negentiende en twintigste eeuw een stoomtram reed tussen Amsterdam en het Gooi? Deze stond bekend als de Gooise Moordenaar wegens de vele ongevallen die plaatsvonden. In totaal hebben 117 mensen het leven gelaten door ongelukken met deze tram.

Voor wie nog mee durft; tijdens de open monumentendagen kun je een deel van de route rijden met historische trams. Ieder half uur vertrekt er een tram van de halte bij de Eerste van Swindenstraat, deze rijdt door tot aan Diemen. De laatste tram vertrekt om 16:30!

Staxi App

Vaker een taxi nodig? Download de App en boek je rit!

Phones
stersterstersterster

"Keurige chauffeur, nette auto, korte maar absoluut plezierige rit. Aanrader!" -Daniel

stersterstersterster

"De rit was boven verwachting. Keurig op tijd en een gezellige en prima chauffeur. Voor herhaling vatbaar!" -Helen

stersterstersterster

"Bijzonder aardige chauffeur en hij was er snel! Ik zal vaker gebruik maken van deze service." - Ella

stersterstersterster

"Mijn Italiaanse gasten waren tevreden over zowel de taxichauffeur, taxirit en de ophaallocatie. Alles was goed geregeld!" -Yanne

stersterstersterster

"Op tijd, niet duur, correcte chauffeurs. Uitstekend!" -Anco

stersterstersterster

"Vriendelijke man, vlotte, veilige rit." -Remco

stersterstersterster

"De chauffeur hielp me met mijn bagage en reed zorgvuldig maar toch snel. Bedankt!" -Anggarda

stersterstersterster

"Goede chauffeur die prettig rijdt. Binnen twee minuten was hij er al. Zeer goede service!!" -Aaron

stersterstersterster

"Netjes op tijd. Aardig bestuurder. Dank je wel!" -Sylvia

stersterstersterster

"Ik ben erg te spreken over de dienstverlening van Staxi. Rit van huis naar Schiphol en vice versa voor een mooi bedrag, vriendelijke chauffeurs, die wat mij betreft de niet al te beste naam van de Amsterdamse taxiwereld op weten te vijzelen" - David

stersterstersterster

"Nette en zeer vriendelijke chauffeur, netjes op tijd." -Bert

stersterstersterster

"Nette chauffeur, erg vriendelijk en leuk mee zitten praten. Ondanks dat onze vlucht vertraagd was, bleef hij netjes op ons wachten. Kortom, topservice weer van Staxi." -Bert

stersterstersterster

"Op tijd op de bestemming en de service was uitmuntend!" -Caroline

stersterstersterster

"Tevreden met de chauffeurs van Staxi. Ze zijn altijd op tijd en brengen mij vooral veilig naar de plaats van bestemming." -Maurice

stersterstersterster

"Zeer nette en aardige chauffeur. Keurig op tijd..fijne rit!" -Sonja

stersterstersterster

"Supertoffe gast, aanrader! Zou elke dag wel mee willen rijden." -Daniel

stersterstersterster

"Goeie service, goeie prijs, vriendelijke behulpzame chauffeur. Zal vaker gebruik van staxi maken." -Dhr. Jensen

stersterstersterster

"Eindelijk een taxibedrijf dat de verwachtingen waarmaakt. Super makkelijk m'n bejaarde moeder met oudejaarsavond over de vloer gehad dankzij jullie, zonder dat zij in haar portomonee hoeft te graaien. Dank!!" -Ferry

stersterstersterster

"5 minuten na de bestelling stond de taxi voor de deur. De auto was schoon en comfortabel. De chauffeur was vriendelijk. We waren veilig thuis aangekomen. Top service!"

Previous
Next
Staxi

Alle rechten zijn voorbehouden aan STAXI BV ©